Barnehagestart i Lykketrollet barnehager
Vi følger Oslostandard for oppstart i barnehagen, det innebærer blant annet at vi:
• inviterer på besøk før oppstart (så langt det er mulig)
• har tett dialog i tilvenningsperioden
• skal ha oppstartsamtale med dere
• tilrettelegger for trygg og god oppstart uansett når på året barnet begynner
I starten fokuserer vi på at barna føler seg trygge, sett og ivaretatt, det er selve grunnlaget for å kunne trives, oppleve glede og til å utvikle seg. Vi bruker tiden til å bli kjent med hverandre, barnehagen inne og ute, og barnehagehverdagen. Fortell oss hva barnet ditt liker og ikke liker, fortell også om barnets ord og lyder slik at vi kan forstå barnet best mulig. Om barnet ikke snakker eller forstår norsk, er det fint om vi kan få en liten liste over hverdagslige ord på morsmålet til barnet.
Tilvenningen skjer ikke bare den tiden dere oppholder dere i barnehagen, den skjer også i tiden før og etter. Derfor synes vi det er en god ide at dere kommer på besøk til oss før dere skal starte.
Pedagogen vil ta kontakt med dere slik at dere får avtalt en tid for besøk, da kan vi sette av tid til å ta dere imot.
I starten må barna øve seg på å være alene i barnehagen, og det er viktig å huske på at det tar tid for dem å bli trygg. På grunn av alle nye inntrykk kan barn ofte trenge et par uker eller mer med korte dager. Noen bruker den siste tiden av foreldrepermisjonen til barnehagestarten for å få til dette. Andre ber om hjelp fra venner og familie slik at barnet kan hentes tidlig den første tiden.
Dersom det starter et nytt barn på tilvenning kort tid etter dere, er det viktig at dere kommer minst en halv time før det nye barnet kommer (08.30). Da kan vi få gitt ekstra oppmerksomhet til ditt barn, og dere kan føle dere godt tatt imot før vi tar imot det nye barnet og dets familie.
Når dere skal ta avskjed med barnet er det viktig at dere sier klart ifra at/når dere går. Prøv å ikke vise usikkerhet – gå når dere har sagt dere skal gå. Det er viktig at barnet får erfaring med at dere ikke går før dere sier ifra, at dere virkelig går når dere sier det, og at dere kommer tilbake etter en viss tid. Dersom dere nøler, kan barnet bli usikkert og tilvenningsprosessen kan ta lengre tid. Det er tillatt og helt normalt å være usikker, snakk gjerne med personalet om det, men ikke barnet.
Noen foresatte vil oppleve at barnet gråter ved avskjeden om morgenen. Både barn og foresatte kan oppleve det å ta avskjed som en smertelig prosess i starten. Vår erfaring tilsier imidlertid at gråten ofte stilner like etter at foresatte er ute av syne. Føler dere utrygghet etter å ha forlatt et gråtende barn – send oss gjerne en melding og hør hvordan det går.
Første dag i barnehagen: kl. 09.00 – ca. 11.00
Foresatte er med i barnehagen denne dagen. For personalet vil det å møte barn og foresatte sammen gi viktig informasjon om barnets vaner hjemmefra, og dets måter å kommunisere på. Sammen med pedagogen og personalet avtales det en videre plan for tilvenningen framover. Alle barn er forskjellige, så vi har ingen oppskrift på tilvenning som fungerer like godt for alle. Vi må derfor underveis sammen finne ut hva barnet har behov for og planen videre.
Etter måltidet skal barna sove. Da passer det bra å avslutte første dag. Den første dagen varer gjerne bare ca. to timer.
Dag 2: 09.00 – til barnet våkner etter soving.
Den andre dagen starter 09.00 og avsluttes etter soving. Personalet overtar mer av ansvaret for barnet, men fremdeles er foresatte med ved stell, måltid, legging og oppvåkning. Foresatte kan om mulig gå en liten tur ut denne dagen, dette etter avtale.
Dag 3: 09.00 – ca. 14.00
Den tredje dagen er en forlengelse av dag to. Vi øver gradvis på at barnet skal være alene med personalet.
Vi har forståelse for at det kan oppleves som vanskelig å overlate barnet sitt til mennesker en ikke kjenner. Disse følelsene opplever de fleste foresatte, og hvis det kan hjelpe – snakk med pedagogen om det. Det er viktig for oss at også de foresatte føler seg trygge når barna skal starte i barnehagen. Om de voksne er trygg, vil gjerne barna også bli mer trygge.
Viktig å ha i barnehagen:
Diverse:
Innesko/tøfler
Drikkeflaske
Sol- eller kuldekrem
Bleier
Tørr/våtservietter
Eventuelle salver
Skift med klær:
Uldertøy/body
Strømpebukse
Sokker
Genser
Bukser
Diverse utstryr, og avhengig av årstid:
Vindjakke eller tynn parkdress m/gummistrikk
Regntøy m/gummistrikk
Ullundertøy evt. fleece
Støvler/sko etter sesong
Lue uten snor/halslue og votter Tykk utedress m/gummistrikk